FAQ

a

Varför har vi valt bort agave?

Vi har fått många frågor om varför vi har valt bort agave. Agave har använts relativt flitigt inom raw food-världen men vi har valt bort att agave av följande anledningar:

 

Jonny Bowden, nutritionist, säger att “agave i stort sett är majssirap [HFSC] maskerad som hälsokost” och att agave förmodligen ”är den enskilt mest skadliga formen av sockersubstitut när den används som sötningsmedel.” Hans kollega Dr Ingrid Kohlstadt, vid American College of Nutrition säger att “agave nästan bara är fruktos, ett högförädlat socker med bra marknadsföring” och att ”fruktos stör hälsosam ämnesomsättning när det intas i högre doser. Många människor har fruktosintolerans som laktosintolerans. De får akne eller värre diabetessymptom även om deras blodsocker är OK”. Jonny Bowden säger ”tro inte att agave är bättre för dig än vanligt socker eller HFSC. I vissa avseenden kan det vara något sämre.

 

Dr. Mercola skickade tre av de mest populära agave-produkterna (ekologiska) till ett laboratorium i USA och de hade mellan 59–69 gram fruktos per 100 gram vilket alltså är mer än för HFSC. Dr. Mercola skriver att ”för er som hävdar att ‘ett socker är socker’ så är det så att fruktos, och fruktos endast, driver upp urinsyra. Sambandet mellan fruktos, urinsyra, högt blodtryck, insulinresistens/diabetes och njursjukdom är så klart att din urinsyranivå kan användas som en markör för toxicitet från fruktos.

 

Dr. Art Ayers säger: “Jag kan inte förstå varför någon skulle använda denna kommersiellt bearbetade fruktos [Agave] som ett sötningsmedel. Den höjer inte blodsockret så mycket som sackaros, eftersom det finns mycket mer fruktos än socker i den, men det höjer blodfruktosnivåerna i stället, vilket är mycket, mycket värre.

 

Authority Nutrition är ett team bestående av läkare och nutritionsforskare som skriver om nutrition, mat och hälsa. I deras inlägg: Agave är värre än socker, skriver de: “Alla vet att socker är ohälsosamt och hälsomedvetna människor försöker undvika det. Inte helt överraskande, har därför andra sötningsmedel blivit populär, både naturliga och artificiella. Ett av dessa kallas agave, vilket är ett sötningsmedel som finns i ‘hälso-livsmedel’. Det påstås vara naturlig, och marknadsförs som ett sötningsmedel som inte höjer blodsockret och därför är diabetikervänligt. Om du ignorerar marknadsföringstricksen och tar en titt på vad agave egentligen innehåller, får du lära dig att det är faktiskt ännu värre än vanligt socker.

 

Dosen är givetvis en viktig faktor att beakta och små doser agave kanske inte göra skada men vi har av ovanstående anledningar valt att söta glassarna med ekologiska hela dadlar som innehåller vitaminer, mineraler, enzymer, fiber. Forskning publicerad i Journal of the American Dietetic Association visar att dadlar har mest antioxidanter av tolv testade sötningsmedel. Agave och socker låg tillsammans längst ner på listan tillsammans med andra sötningsmedel. Dr. Michael Greger i USA som kommenterar studien i en film säger att dadlar är det mest hälsosamma sötningsalternativet. Läs om varför nutrionisten Jill Tieman aldrig använder agave här.

Vad är det för trä i glasspinnarna?

  • Glasspinnarna är klassificerade för kontakt med mat.
  • Det är FSC-märkt (Forest Stwardship Council) björkträ i glasspinnarna.
  • Glasspinnarna testas fria från bekämpningsmedel, gifter eller andra ämnen farliga för hälsan.
  • Alla glasspinnar har steriliserats med ånga i över 10 timmar.
  • Glasspinnarna tillverkas i en GMP-ceritifierad anläggning. GMP står för Good Manufacturing Practice vilket borgar för högsta kvalitet i tillverkning.

Ni använder dadlar i glassen men de har väl högt GI?

Dadlar har olika GI beroende på vilken sort man testar men dadlar har rent generellt inte så högt GI-värde som man kan tro.

 

  • Dates, Bo ma’an variety, dried and vacuum packed: 50
  • Dates, Khalas (Rutab, soft early ripened) variety: 31
  • Dates, Khalas (Tamer, sun dried stored in traditional Bedu manner) variety: 47
  • Dates, Khalas variety, dried and vacuum packed: 36

 

Dadlar innehåller förutom fiber, även relativt mycket kalium, magnesium och vitamin B6 samt inte helt obetydliga mängder järn. Dadlar har även den högsta koncentrationen av polyfenoler av alla torkade frukter. Vad som också påverkar GI-värdet är att glassen innehåller annat än bara dadlar så glassens genomsnittliga GI-värde är lägre än om man endast skulle äta dadlarna enskilt. Däremot är GI inte ett speciellt bra värde eftersom det inte tar hänsyn till en normalportions storlek och det kan vara missvisande.

 

Torkad frukt är inte hälsosamt i stora mängder men av alla sötningsmedel vi har stött på är hela ekologiska dadlar utan tvekan det bästa med sina fina smak och höga innehåll av fiber och mikronäringsämnen. Mängderna i glassarna relativt liten.

 

J Am Coll Nutr. 2005 Feb;24(1):44-50. Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants. Vinson JA1, Zubik L, Bose P, Samman N, Proch J.

 

Int J Clin Exp Med. 2014 Mar 15;7(3):483-91. eCollection 2014. Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. Rahmani AH, Aly SM, Ali H, Babiker AY1, Srikar S, Khan AA.

 

http://www.glycemicindex.com/

Sophie's Raw har en tillfällig paus i produktionen men hoppas vara tillbaka snart. Följ oss på instagram.

X